Skip to main content

Ik heb Liesbeth ontmoet als trainer/coach bij het project ZomerOndernemer 2019 waar ik aan mee deed. Tijdens dit traject ben ik er achter gekomen dat ik als jonge ondernemer in de creatieve sector nog veel kan leren. Nadat het zomer traject was afgelopen, heb ik in overleg met Liesbeth haar traject gevolgd. Hierbij was zij mijn zakelijke mentor, waarbij ik terecht kon voor al mijn vragen over het ondernemerschap, maar ook als ik vastliep in mijn creativiteit. Zoals de naam al zegt, kon ik bij Liesbeth terecht voor al mijn vragen of onzekerheden op het gebied van mijn fotografie onderneming.

Tijdens het traject heb ik ontzettend veel gehad aan de kennis en kunde van Liesbeth. Als persoon ben ik erg ambitieus en vergeet ik zo nu en dan even stil te staan, om zo te kijken wat er concreet moet gebeuren om mijn ambities waar te maken. Hier heeft Liesbeth een zeer grote rol in gespeeld, aangezien Liesbeth mij vaak met beide benen weer op de grond gezet. Even weer terug  naar de basis. ‘Wat onderscheidt mij als fotograaf van mij collega’s?’ Daarnaast heeft Liesbeth mij enorm veel gecoacht in de zingeving van mijn bedrijf, grondig doorvragen naar wat ik wil bereiken als ondernemer, maar ook als persoon. Dit doet Liesbeth op een directe manier, draait niet om de feiten heen en is recht door zee. Af en toe vond ik de directe aanpak van Liesbeth wat lastig, maar dat komt omdat zij vrijwel altijd je eigen ‘onderbuikgevoel’ bevestigde die ik niet altijd onder ogen wilde komen. Toch zorgde dat er wel voor dat er niet om het antwoord heen werd gedraaid, zo wist ik direct waar ik aan toe was, wat voor zaken nog extra aandacht nodig hadden en bovenal een frisse blik op het ondernemerschap.

Liesbeth heeft mij gedurende het traject laten inzien wat ik exact wil en bovenal wat ik niet wil binnen het ondernemerschap. Dus echt tot de bodem uitzoeken waarom je een onderneming hebt gestart. Ook kon ik Liesbeth altijd bellen of een berichtje sturen als ik ergens in vastliep of hulp nodig had, buiten de geplande afspraken om. Ze zette zich volledig in om samen met mij tot oplossingen te komen, liet mij zelf echt nadenken over ondernemerschap en heeft mij de handvatten gegeven om (later) een succesvolle onderneming te runnen. Daar ben ik Liesbeth ontzettend dankbaar voor.

Nu ga ik me eerst concentreren op het afmaken van school en leuke fotografie opdrachten doen. Zodat ik me later volledig kan richten op mijn onderneming.

Anna den Broeder – documentaire fotograaf

Over Anna: Anna is een fotograaf die anders kijkt dan andere fotografen. In haar foto’s vertelt ze een verhaal. Daarnaast kan ze ook nog eens heel goed schrijven. Een mooie combi om verhalen af te beelden en te schrijven.

Tijdens het ‘Mentorschap’ heb ik Anna meegenomen naar de tentoonstelling van Oranjeborg in de Grote Kerk in Meppel. Daar vertelde elke foto (van Paul Bink) een verhaal over personen met bijzondere verhalen (labeltjes). Iets wat Anna ook interesseert en waar ze een project mee maakt (Deceived). Ik heb Anna kunnen voorstellen aan de fotograaf waarna ze bij hem een dag stage mocht lopen. Erg waardevol.

Ik heb een geweldige tijd met Anna gehad. Soms ging het wat stroef omdat ik vrij gefocust op doelen ben en dat bij Anna soms wel anders ging. Dit was ook onderdeel van haar ontdekkingsreis, waar ik ook weer van leerde. Voor Anna ligt de focus nu op haar fotografie opleiding afmaken, geld verdienen om haar studie af te betalen en daarnaast genieten van haar passie documentaire fotografie. Neem eens een kijkje op haar site. Vooral haar foto’s van jonge boeren vind ik erg mooi.