Skip to main content

Zo’n vier jaar geleden schreef ik een column voor de krant over dit onderwerp. En als ik het opnieuw lees, twijfel ik of er inmiddels wel veel veranderd is.

Het imago van de zelfstandig professional heeft in de loop der tijd nogal wat schade geleden. Ik hoor helaas nog regelmatig “ZZP’ers zijn geen ondernemers, ze zijn uit nood zelfstandige geworden”. Naar mijn mening zijn er twee types; de zelfstandig professional en de zelfstandig ondernemer. Een professional wordt ondernemer omdat hij/zij graag werkt vanuit zijn professie en passie en de behoefte om zelf zijn werkwijze te bepalen.

Bij de zelfstandig ondernemer is de innerlijke drang, om te ondernemen, groter. Zoals bij mij. Het veranderen van denkwijzen, het natuurlijke inzicht om kansen te zien en initiatief te nemen, maar ook de intrinsieke behoefte om zelf te bepalen. Dat is niet te leren, dat zit in je. Diegenen die dit in zich hebben, dat zijn de ondernemers die veel meer generalist zijn.

We worden allemaal ondernemend geboren. We leren kruipen omdat we vooruit willen en we leren woordjes omdat we mee willen praten. In onze peutertijd roepen we vooral “Waarom?”, met maar één doel; we willen leren. En als we groter worden gaan we op ontdekkingsreis buiten of duiken we in boeken of op internet. We zijn nieuwsgierig, leergierig en ondernemend!

Ondernemend zijn we dus van nature maar wat verstaan we dan onder ‘ondernemen’? En is dit te leren? In beide gevallen is het belangrijk om de kennis die je niet bezit ‘in huis te halen’ door training of door het inhuren van een collega professional. Een heleboel facetten van het ondernemen kun je leren mits je daar tijd en geld aan besteed. Daar ligt de crux, zonder ontwikkeling geen groei.

Vorig jaar tijdens de finale van ZomerOndernemer kwam deze opmerking hard binnen; “Je bent pas ondernemer als je een onderneming met personeel hebt” Daar sta je dan als jongere, je hebt je zomervakantie ervoor opgegeven en je krijgt dit te horen vanuit een jurylid.

Daarom sluit ik af met het volgende;
“Ondernemerschap begint met een droom, een idee of een missie. Zo gauw je daarmee aan de slag gaat en je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dan ben je ondernemer! Of het een succes wordt of niet, je hebt lef getoond en het idee zit in je hart!”  Voor alle toppers bij Zomerondernemer en aan alle ZP’ers; je bent een échte ondernemer!

Liefs Liesbeth