Skip to main content

Jezelf goed presenteren is niet zo moeilijk als het lijkt, maar wel spannend! Vooral in het begin als je nog niet zo ervaren bent. Bij de eerste netwerkbijeenkomst waar ik naartoe ging, moest iedereen zich één voor één aan de groep voorstellen. Sommige mensen krijgen het dan warm en beginnen te hakkelen en weten niet zo goed wat ze nu eigenlijk vertellen over zichzelf. Anderen gaat het heel makkelijk af, maar daarvan blijft het verhaal niet goed hangen bij de toeschouwers. Voor mij voelt het ook onprettig en zeker voor een groep, spelen de zenuwen mij al snel parten. Laat ik het anders zeggen, ik heb er een pesthekel aan!

Presenteren is voor veel mensen moeilijk. Vooral als je zonder voorbereiding in de situatie terecht komt, klap je vaak dicht omdat je “opeens” een pasklaar verhaal moet hebben. Dit gebeurd vaak voor een groep, maar ook tijdens een netwerkgesprek tegenover een persoon. Hoe vertel je in enkele minuten je verhaal, en nog belangrijker wat blijft er hangen bij de ander over wat je net verteld hebt. Want als je luisteraars achteraf niet meer goed weten wat je doet of wilt doen, hoe kunnen ze dan meedenken en de verbinding maken in hun netwerk?

Het is goed om een korte pitch te kunnen houden. Daarin vertel je wie jij bent, wat je te bieden hebt, wie je doelgroep is en wat je zoekt. Maar hoe wordt dit nou leuk en blijft het ook nog eens hangen bij je luisteraar? Verras, vermaak en vertel!  Bijvoorbeeld: “Ik ben Angela, mijn bedrijf heet Hondengedrag. Ik train baasjes hoe ze naar hun hond moeten luisteren. Vaak denken mensen dat je naar hondentraining gaat voor de hond, maar het zit hem meer in het opvoeden van het baasje”.

Let er op dat in de kern van je verhaal je core business zit, datgene waar jij goed in bent en je bijzonder maakt. Als laatste: demonstreer je pitch eens aan een collega of vriend en vraag of je boodschap goed is. Maar vraag het ook eens aan een onbekende. Begrijpt hij daadwerkelijk wat je doet?

Jezelf goed presenteren is dus niet zo moeilijk, maar vraagt een klein beetje bewustwording. Durf jij het aan, jezelf voor te stellen in 30 tot 50 woorden?

Foto Be Maud